tiistai 19. tammikuuta 2016

Tinnitus

En tajua miksen ole kirjoittanut tästä vaivasta aiemmin, sillä se on ollut minulla jo 15 vuotta. Koulun diskosta se alkoi, kun yhtenä aamuna korvat ei vaan enää lakanneet soimasta. Korvalappustereot teki myös osansa... En osaa sanoa millä tasolla tinnitukseni on, mutta on ääni ainakin koventunut ajan myötä. Ehkä oikea sutautuminen on auttanut, sillä en ole vielä koskaan varsinaisesti kärsinyt tinnituksesta. Enemmän olen kärsinyt ajatuksesta, ettei vaiva tule koskaan poistumaan, en koskaan pysty istumaan vuoren laella tai järven äärellä ja kuuntelemaan hiljaisuutta. Hiljaisuutta ei minulle ole olemassa. Mutta muuten itse soiminen ei ole aiheuttanut kärsimystä. Nukkumaan mennessä voin alkaa kuunnella sointia ja nukahtaa nopeasti, samoin se maskeeraa jonkun verran yön hiljaisuudessa muuten kuuluvia ääniä kuten naapurissa tippumaan unohtunutta hanaa. Eilen totesin, että näiden kanankakkaseinien läpi sellainenkin ääni kulkee..

Haittaa tinnitus on aiheuttanut niin, ettei korvat kestä kovia ääniä ja etenkin yllättävät pamahdukset tai äkkinäiset äänet saavat vavahtamaan ja toivomaan, ettei tinnitus juuri tämän takia nyt noussut uudelle tasolle. Sillä mitä enemmän kovia ääniä välttelee sitä enemmän niiden ääreen tuntuu eksyvän. Keikoilla ja baareissa korvatulppia ei vaan ole varaa unohtaa kotiin, mutta onneksi tuo kämmi käy harvoin, sillä pidän tulppia aina mukanani ja kahdessa laukussa on tulpat vakiovarusteena. Hiljaisemmissa paikoissa ja ylättävän tilanteen sattuessa hätätulppana toimii joko ihan perinteinen oma sormi, joka nyt on aina mukana, tai nenäliinasta tai lautasliinasta mytylle kääräisty kulma. Mikä vaan millä korvan saa tukittua. Sillä ne joilla tätä ei vielä ole, älkää tähän pyrkikökään vaan käyttäkää korvatulppia! Ne ei ole epästylet eikä varsinkaan huononna musiikin kuultelun nautintoa, päin vastoin! Meluisalla keikalla erottaa tulppien avulla laulun sanat ja herkemmät instrumentit ihan uudella tavalla. Kuulin kerran erään rouvan huudahtavan, että tulpat korvissa hän nyt kuulee, mistä tuo Sanni oikein laulaa! Aivan... 

Ostin viikonloppuna F-musiikista skittamaikan suosittelemat korvatulpat, joihin saa asennettua kolmen erivahvuuden suodattimet. En ole vielä ehtinyt testata niitä tositilanteessa, mutta ainakin ne ovat kivan pehmeät korvissa.


Muutenkin tää kuusimainen muoto on ihan ehdoton. Vaahtomuovitulpat sopii ehkä nukkumiseen, mutta lehtevät seuloo ääniä parhaiten.
 
Syytä tai hoitoa tinnituksen ei siis ole keksitty, mutta jonkinlainen kuulovauriohan sen on oltava. Aivoissa ehkä jokin on yhdistynyt väärin ja lähettää taukoamatta jonkinlaista virheilmoitusta itselleen, jonka ihminen kuulee korvien sointina. Tai sitten kuuloaistin on saanut osuman ja huutaa apua, mitä ei kuitenkaan ole eikä tule. Tinnitukselle ei siis voi tehdä muuta kuin yrittää estää sitä pahentumasta. Eihän se kivaa ole, jos ei saa nukuttua, kun koko ajan kuulee jonkin äänen, pahimmillaan vasaran paukutusta tai asfalttiporan mölinää muistuttavan metakan kiertävän korvan tai pään sisällä. Sen kanssa kun on silti elettävä, mikä on parempi vaihtoehto kuin asian hyväksyminen. Eikä alistuminen, vaan nimenomaan hyväksyminen. En anna enkä ole koskaan antanut tinnituksen määrätä itseäni, olen vain hyväksynyt sen osaksi itseäni, ominaisuudekseni. Suosittelenkin aktiivisen surkuttelun sijasta aktiivista unohtamista. Mille et mitään voi, jätä se omaan arvoonsa. Näin elän pitkiäkin hetkiä tajuamatta, että korviani tinnittää. 

Australiassa asuin hetken perheessä, jossa perheen äiti toimi vaihtoehtoishoitojen antajana. En saanut selvää mikä hoitojen perimmäinen tyyli oli, mutta tinnituksen taltuttamiseen hän antoi tällaisen neuvon: pane sormet korville, ajattele hetki korvien soimista ja ala sitten keskittyneesti hokea itsellesi "Jumala, en tarvitse tätä ääntä, ote se pois korvastani, sammuta tämä turha, hyödytön ääni..." ja niin edespäin. Hän hogasi nopeasti, ettei Jumala ole juttuni ja käänsi asian niin, että uskomattomat voisivat vaan puhua tai ajatella, etteivät yleensä tarvitse ääntä pään sisällä, että aivojen tulisi kääntää ääni pois päältä ja että se on aivan turha. Se on itsesuggestiota, jolla aivot saadaan hiljalleen tajuamaan, että tinnitus on turhaa ja että niiden lähettämä äänisignaali on väärä, kohteeton. Samalla aivot oppivat sammuttamaan äänen ja tinnitus häviää. En tiedä miksen ole muistanut kokeilla tätä harjoitetta, ei siinä montaa hetkeä tarvitsisi päivässä hokea, kun varmaan jo hogaisi vaikutuksen, jos sitä on.

24,90e ei ole paha hinta kuulosta! Bilettäjille oli oma mallinsa, joka oli tilapäisesti loppu, hinta 15euroa. Apteekeista kuusenmallisia korvatulppia saa myös, samoin Fuga Musiikkitalossa myy toisia maikan suosittelemia tulppia.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

on tosi ikävä vaiva, sehän hermostuttaa, kun melua on koko ajan....mitään ohjetta tai helpotusta ei löydy, hyvä jos olet "sinut" sen kanssa....