lauantai 12. maaliskuuta 2011

Hätäraketteja ampumassa

Helsingin meripelastusyhdistyksellä on vuosittainen perinne järjestää veneilijöille ja yhdistyksen jäsenille mahdollisuus ampua vanhaksi meneviä hätärakettaja, hätäsoihtuja, oranssisavuja, kynäraketteja sekä valopistooleja. Ideana on paitsi kuluttaa vanhaksi menevät hätämerkintantovälineet myös antaa opastusta sekä harjoitusta niiden käytössä. Enpä ollut minäkään ennen moisia käsitellyt, vaikka olen purjehtinut aavoillakin merillä ja todella vilkkailla väylillä keskellä yötä. Hyödyllistä oppia siis itse kullekin. Ampuminen jännitti etukäteen ja mietinkin miten oikeassa hätätilanteessa jännitys vasta olisikin huipussaan! Valvotusti ja luvallisesti harjoittelu oli hienon helpottava kokemus. Osallistuminen vaati ennakkoilmoittutumisen sekä yhdistyksen jäsenyyden tai 25 euron kertamaksun, joka sisälsi haluttaessa liittymisen yhdistykseen. Ja sitten pääsi tositoimiin!

Ampujia varten oli rakennettu tukevat ampumistelineet, jotka suojasivat kehoa ja näköä. Muutamat raketit kun kuulemma lähtevät syystä tai toisesta muualle kuin ylös taivalle. Yhtään onnettomuutta ei kuitenkaan ole koskaan tapahtunut.

Oppaani meripelastusyhdistyksestä. Paukun suhahtaessa taivaalle korvatulpat olivat jo tarpeen!

Raketteja ammuttin koko päivänä yli 600, tässä muutamia putoamassa laskuvarjonsa varassa taivaalta. Itse ammuin kaksi erimerkkistä rakettia. Yllättävän vähän aikaa ne jaksoivat taivaalla leijua eli tosi tilanteessa raketteja toivoisi olevan veneessä ainakin viisi kappaletta. Saa sitten aikaan sopivan tiheään näkyvän hälytyksen ja laukeamatta jääneet eivät harmita niin kovin...

Rakettien jämät kerättiin talteen hävitystä ja mahdollista koulutuskäyttöä varten.

(c) Mikko
Tässä kokeillaan oranssisavua, joka on tarkoitettu lähinnä lentoetsintään. Savupanos on tarkitus laukaista veneessä ja heittää sen jälkeen laidan yli. Panos jaksaa puksuttaa minuutteja ihan kunnon teholla ja herättää päiväsaikaan hyvin etsijöiden huomion.

**********

Ulkoilupäivän jälkeen olikin syy syödä maukas kermainen kana-pekoni-sipuli-parsakaali-paistos pastan kanssa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

erittäin aiheellinen ja pitäisi olla pakollinen huviveneilijöillekin, että osaisivat pyytää apua vaaratilanteessa tuo hätärakettien lähetys. ruoka on varmaan herkullista!