keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Kieliä - språk - des langues

Samoin voisi tehdä listan intohimo - väline - välttämättömyys. Nämä sanat kuvaavat kieliä ja suhdettani kieliin. Intohimosta ja halusta huolimatta tästä pääomasta, kielten osaamisesta on välillä vain niin tuskallista pitää kiinni. Puhe pätkii ja kielioppia saa pohtia tosissaan, vaikka kielen opiskelusta olisi vain muutamia vuosia... Onneksi opittu palaa nopeasti ja osaamisensa saa pienillä ponnistuksilla takaisin käyttöön. Olenkin yrittänyt nostaa volyymia, kun TV5:n mies lukee minulle Ranskan kuulumisia ja painaa korvan radioon, jos satun kääntämään viisarin Yle Mondon kohdalle. Lukeminen on myös oiva harrastus, varsinkin jos päivittäisiä asioita katselee vieraskielisten sanojen läpi ja haastaa itseään ymmärtämään.


Eilen lenkkikaverini yllätti minut kaikkien kielen harrastajien ihanne tuliaisella, aikakauslehdellä!Toki näitä on Stockan lehtiosasto väärällään ja jopa Prismassa myydään montaa eri kielistä Vogueta ja mielestäni juuri tätäkin ranskan kielistä lehtä. Yllätyin asiasta seisahtaessani viime torstaina lehtihyllyn eteen. Ja lehdet ilmeisimmin menevät kaupaksi, ihmiset harjoittavat kieliään.


HBL puolestaan tuo kesän viikonloppuaamuihin sopivan jännitysmomentin, kun saa kaikessa rauhassa tavata uutisia ruotsiksi. Olen huomannut, että viikonlopun numeroissa on erikoisempia ja kiinnostavampia uutisia kuin Hesarissa, joten kinnostuskin on varma. Viime sunnuntaina HBL muunmuassa kertoi Forumin laajennuksesta, minkä uutisen Hesari maanantaina kertoi olleen Husiksessa ja käänsi sen suomeksi.

Siis ei pakolle vaan jaa hauskalle hyödyllisyydelle!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

aiaij toi sun sujuva ajattelu on nautittavaa lukea. mukava että olet päässyt sisään hbl:n sivuille kohta ruotsi kulkee huomaamatta ranskan vierellä!amato